Η Εταιρεία
Αστική, μη κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ», που βασίζεται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών της και ιδίως των Φίλων-Εθελοντών της, καθώς και στη συνεργασία άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ” ιδρύθηκε το 2015 με κύριο σκοπό για να συμβάλει στην αρχαιολογική και ιστορική έρευνα, καθώς και στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επιδαύρου σε συνεννόηση πάντοτε και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Έδρα της είναι η Αρχαία Επίδαυρος. Το έργο της βασίζεται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών της, όπως και των Φίλων-Εθελοντών της, καθώς και στη συνεργασία άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων.
ΕΤΑΙΡΟΙ – ΜΕΛΗ:
- Λαμπρινουδάκης Βασίλης, Πρόεδρος
Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος της Academia Europea. Τακτικό μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Μέλος των Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Σωματείου “Διάζωμα”. Διετέλεσε με τρεις θητείες Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 24 χρόνια μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων κυρίως στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Έχει δημοσιεύσει 12 βιβλία και μονογραφίες, 175 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία Ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, την θεωρία της Αρχαιολογίας, την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων, Οδηγούς αρχαιολογικών χώρων και πολλά άρθρα σε εγκυκλοπαιδείες. Είναι συνεκδότης των διεθνών έργων αναφοράς Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae [LIMC] και Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum [ThesCRA]. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
- Σοφικίτου Μαρία, Γραμματέας
Η Μαρία Μ. Σοφικίτου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2012 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Δ.Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική». Από το 2015 εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Μνημεία, τα οποία τεκμηριώνουν την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και η διαχείριση τους». Έχει συμμετάσχει στα ανασκαφικά – αναστηλωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών στις Μέλανες Νάξου, με διευθυντή τον καθηγητή Β. Λαμπρινουδάκη (2003-2006) και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Tell Kafrein στην Ιορδανία, με διευθυντές τους καθηγητές Α. Παπαδόπουλο και Κοντορλή – Παπαδοπούλου (2008-2011). Από το 2006 έως το 2009 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στο έργο Συντήρηση Μνημείων Ασκληπιείου Επιδαύρου του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2010 μέχρι σήμερα εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ». Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε αρχαιολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων για αρχαιολογικά θέματα και θέματα διαχείρισης μνημείων.
- Λαμπρινουδάκης Κωνσταντίνος, Ταμίας
Ο Κώστας Λαμπρινουδάκης είναι Λέκτορας Χρηματοοικονομικής στο University of Leeds και μέλος του International Banking Institute, Leeds University Business School. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματoς στη Διαχείριση Επενδύσεων (MSc in Investment Management) από το Cass Business School – City University of London, και διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Έχει οργανώσει και διδάξει μαθήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και Τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Επίσης, έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών & Προβλέψεων της Eurobank EFG και στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και του FinTech. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα κριτών όπως τα Journal of Corporate Finance και Journal of Banking and Finance
- Ζηρίνης Γιάννης, Μέλος
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΤΗ Ζυρίχης. Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων. Στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Την περίοδο 2012-2015 συμμετείχε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού. Έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών βιβλίων της ειδικότητάς του.
- Καζολιάς Ευάγγελος, Μέλος
Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός. Έχει εκπονήσει μελέτες και επιβλέψεις κτηριακών έργων και έργων γεφυροποιίας. Από το 1999 έως σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με μελέτες αποκατάστασης και αναστήλωσης αρχαίων μνημείων, μελέτες διαμόρφωσης, ανάπλασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων καθώς και μελέτες διαχείρισης και οργάνωσης εργοταξίων σε έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης μνημείων. Έχει εκπονήσει τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της πόλεως της Επιδαύρου, τη μελέτη αποκατάστασης του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου καθώς και μελέτες προστασίας και αποκατάστασης άλλων μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου. Είναι υπεύθυνος – επιβλέπων μηχανικός για την εφαρμογή των μελετών αυτών και την πραγματοποίηση των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου. Από το 2002 έως σήμερα εργάστηκε και στα έργα που πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα μνημεία της Νάξου και από το 2006 έως 2013 ήταν υπεύθυνος – επιβλέπων μηχανικός των εργασιών του Πανεπιστημίου Αθηνών στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας.
- Κουρουπός Γιώργος, Μέλος
Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύνθεση κοντά στον Γ. Α. Παπαϊωάννου. Την περίοδο 1959-1968 έπαιζε πιάνο σε συναυλίες και ηχογραφήσεις έργων του Μάνου Χατζιδάκι και διηύθυνε την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του ΕΙΡ. Άρχισε να συνθέτει το 1967. Σπούδασε σύνθεση κοντά στον Ολιβιέ Μεσσιάν στο Παρίσι (1968-72). Στο Παρίσι, συνέθεσε έργα φωνητικής μουσικής και έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Γιάννη Κόκκο, Ζ. Μ. Ριμπ και Αντουάν Βιτέζ . Παράλληλα εργάστηκε στο Ωδείο του Παρισιού (1971-76) και στο Πολιτιστικό Κέντρο του προαστίου Κρετέιγ (1972-76). Συνθέσεις του παρουσιάστηκαν τακτικά σε Γαλλία και Ευρώπη. Έγραψε μουσική για το θέατρο. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1977. Έχει χρηματίσει υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Créteil, αναπληρωτής διευθυντής του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ και διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης Καλαμάτας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.Τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» (1984), το διεθνές βραβείο Benois de la Danse της Όπερας του Αμβούργου (1996) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2015) για τη μουσική του προσφορά. Το 2017 τιμήθηκε με τον τίτλο Chevalier de la Légion d’Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας.
- Μενδώνη Λίνα, Μέλος
Η Λίνα Μενδώνη είναι Δρ. Αρχαιολογίας και από το 1988 εργάζεται στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι επικεφαλής ερευνητικών διεπιστημονικών προγραμμάτων, καθώς και μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών. Βασικά επιστημονικά της ενδιαφέροντα, πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, είναι η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικό αγαθό, η ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας και εκδότρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπουργείο Αιγαίου ενώ από το 1999 έως το 2004 και από το 2009 έως το 2015 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Υπουργός Πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
- Μίχα Μαρία, Μέλος
Η Μαρία Π. Μίχα είναι επίτιμη δικηγόρος Αθηνών . Σπούδασε νομικά, πολιτικές επιστήμες , διοίκηση πολιτισμικών μονάδων, διοίκηση εκδηλώσεων και τεχνικές αποτιμήσεις και real estate, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στο Hellenic American College, γραφολογία στο Κολλέγιο Αθηνών, ψυχολογία στο Deree College και φωτογραφία στην ΑΚΤΟ και στο Κολλέγιο Αθηνών. Είναι πρόεδρος του οργανισμού για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών <<ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ>>, ιδρυτικό μέλος της <<ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ>> και άλλων πολιτιστικών φορέων και επίτιμο μέλος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Παρέχει νομικές υπηρεσίες , εθελοντικά, στο ΔΙΑΖΩΜΑ ,στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στο παρελθόν στα Παιδικά Χωριά SOS (Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας).
- Μπένος Σταύρος, Μέλος
Ο Σταύρος Μπένος είναι τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), ως Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), ως Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και ως Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986, που βραβεύθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), όσο και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), η οποία αποτέλεσε κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας, και η ίδρυση και λειτουργία του Σωματείου Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» με στόχο την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξη των μνημείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στην καθημερινή ζωή.
- Τσίμας Παύλος, Μέλος
Ο Παύλος Τσίμας σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία και, από το 1980, αφιερώθηκε στην δημοσιογραφία. Ήταν για δέκα χρόνια πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης και αργότερα διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “902” και της εφημερίδας “Πρώτη”. Γράφει στην εφημερίδα “Τα Νέα” από το 1992, κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1986 και, στην τηλεόραση, παρουσίασε την πρώτη του εκπομπή το 1993. Επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές λόγου (“Μετρό” στον “ΣΚΑΪ”, “Μήλον της Έριδος” στο “MEGA”, “Μετά” στη “ΝΕΤ”, “Ημερολόγιο” στον “ΣΚΑΪ”) και εκπομπές έρευνας (“Video” στο “MEGA”, “Μαύρο Κουτί”, με τους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, “Έρευνα” στο “MEGA” και “Κόκκινο πανί” στον “ANT1”, “Αποτύπωμα” στον “ΣΚΑΪ”) καθώς και αθλητικές εκπομπές (στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, στη “ΝΕΤ”). Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Το ημερολόγιο της κρίσης (2008)” και “Ο φερετζές και το πηλήκιο. Το πολιτικό μυθιστόρημα της Ελληνικής τηλεόρασης (2014)”.
11. Χατζηνικολάου Ελισάβετ – Μπέτυ, Μέλος
Η Ελισάβετ Χατζηνικολάου είναι νομικός με μακρά παρουσία στον Δημόσιο Τομέα του Τουρισμού. Υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον ΕΟΤ, όπου κατέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης και ειδικεύτηκε σε θέματα τουριστικής νομοθεσίας, έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και μάρκετινγκ. Εκπροσώπησε τον Οργανισμό σε πλήθος τουριστικών εκθέσεων και συνεδρίων καθώς και σε σημαντικά όργανα της ΕΕ. Από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο του 2015 υπήρξε Πρόεδρος του ΕΟΤ. Παράλληλα, ανέπτυξε εκπαιδευτικό έργο σε δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς του Τουρισμού ( Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου-ΕΑΠ και Τμήμα Τουρισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης). Ταυτόχρονα, ανέπτυξε συγγραφικό έργο στον Τουρισμό, που αναφέρεται κυρίως σε θέματα τουριστικής νομοθεσίας και μάρκετινγκ. Δημοσίευσε πληθώρα άρθρων σε τουριστικά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες. Το έργο της στο χώρο των μελετών του Τουριστικού Τομέα συνδέεται με αξιόλογες και τιμητικές συνεργασίες (αναθέσεις), όπως με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την ΕΤΒΑ, ΤΕΔΚ και Αναπτυξιακές Εταιρείες της Χώρας.